CABINET DE PSIHOTERAPIE



CLAUDIA MIRELA PANAINTE

Psiholog - Psihoterapeut

Adresa cabinet : Timisoara, strada Ciprian Porumbescu nr. 66, ap. 9
E-Mail : cabinetmirelapanainte@gmail.com
Telefon : (+4) 0744 475 446

vineri, iunie 24, 2016

Despre Analiza Tranzacțională


Analiza Tranzacțională (AT) este o teorie explicativă a personalităţii şi un sistem psihoterapeutic dedicat dezvoltării şi schimbării personale (definiţie ITAA).
Ca teorie a personalităţii, AT oferă o imagine asupra modului în care oamenii sunt structuraţi psihologic şi îşi exprimă personalitatea în termeni de comportamente. Pentru aceasta foloseşte modelul stărilor eului.
AT oferă şi o teorie a comunicării prin analiza tranzacţiilor.
Conceptul de scenariu de viaţă explică modul în care modelele de viaţă prezente îşi au originea în copilărie. În cadrul acestui concept, AT oferă explicaţii asupra modului în care continuăm să folosim strategiile din copilărie în viaţa adultă şi a modului în care ne justificăm credinţa în aceste strategii prin intemediul jocurilor pentru a ne întări poziţia de viaţă.
AT are la bază concepte filozofice care determină două principii fundamentale ale practicii AT: metoda contractuală şi comunicarea deschisă.
Modelul teoretic are aplicaţii în psihoterapie, în domeniul educaţional şi în cel organizaţional. (extras din site-ul Asociației Române de Analiză Tranzacțională – ARAT)
Sistemul filozofic aflat la baza Analizei Tranzacționale se bazează pe 3 concepte principale:
·         Toți oamenii sunt OK- afirmație care se referă la faptul că oamenii sunt egali și OK, indiferent de convingeri, rasă, apartenență religioasă, sex sau vârstă.
·    Fiecare om are capacitatea de a gândi (cu excepția cazurilor cu serioase afecțiuni ale creierului) se referă la  capacitatea fiecăruia de a decide cu privire la propria viață.
·    Oamenii se pot schimba - afirmație care se referă la faptul că oamenii au libertatea de a-și hotărî singuri destinul , iar  aceste decizii se pot modifica sau pot fi înlocuite cu altele noi, în orice moment al vieții.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu