CABINET DE PSIHOTERAPIE



CLAUDIA MIRELA PANAINTE

Psiholog - Psihoterapeut

Adresa cabinet : Timisoara, strada Ciprian Porumbescu nr. 66, ap. 9
E-Mail : cabinetmirelapanainte@gmail.com
Telefon : (+4) 0744 475 446

marți, iunie 28, 2016

10 metode pentru a-ți stăpâni anxietatea


Anxietatea este o emoție fundamentală caracterizată prin neliniște generalizată, indusă de sentimentul că urmează să se întâmple ceva rău, situație pe care ne simțim incapabili de a o gestiona.

Spre deosebire de frică, emoție care face parte din reacția „luptă sau fugi” și care ne ajută să facem față situațiilor periculoase, anxietatea reprezintă o spaimă de o situație ipotetică, adeseori amplificată prin mentalizare excesivă, dar care, în fond, nu are o bază reală în momentul prezent.

Se apreciază că în prezent, cel puțin 10% dintre persoane sunt bulversate de anxietate, iar un număr mare dintre acestea manifestă dereglări anxioase severe, precum fobiile, dereglarea anxioasă generalizată, atacurile de panică, dereglarea obsesiv-compulsivă sau sindromul posttraumatic.

Deși caracterizată ca un atac la sănătatea emoțională și fizică, totuși un număr mare de persoane se autodefinesc prin a fi „neliniștiți”, iar această neliniște permanentă le oferă, paradoxal, o bază de siguranță psihologică. Impactul pe termen lung al acestei neliniști cu care aceste persoane au pactizat poate fi însă distructiv, anxietatea fiind asociată cel mai adesea cu riscul crescut de depresie, boală cardiacă, abuz de alcool sau substanțe etc.

Vă prezint în continuare 10 sugestii prin care puteți controla într-o manieră simplă neliniștea excesivă:

1.      Încercați să vă reglați respirația inspirând pe nas 4 secunde, menținînd 7 secunde și expirând pe gură timp de 8 secunde. Practica aceasta ar trebui repetată de mai multe ori pe parcursul unei zile.
2.      Focalizați-vă atenția pe ceea ce se întâmplă în momentul prezent, de exemplu pe o frunză care se mișcă, o pasăre care zboară, un animal de companie care se joacă sau orice altceva din jurul vostru, cât de mult timp puteți (un minut, o oră, o zi).
3.      Socializați cât mai mult timp cu putință. Creați-vă situații de socializare mergând la cumpărături, spectacole, angrenându-vă în activități care să vă pună în contact cu alte persoane.
4.      Imaginați-vă care ar fi cel mai rău scenariu care s-ar putea derula și apoi analizați obiectiv care ar fi probabilitatea ca el să se întâmple cu adevărat.
5.      Vizualizați-vă neliniștea ca fiind materială și imaginați-vă că o îndepărtați de la voi prin perierea corpului sau printr-un simplu duș. Imaginați-vă că se spală și merge la canal sau că va fi împrăștiată de vânt.
6.      Renunțați la știri pentru o perioadă de timp nedeterminată, din orice sursă ar veni ele.
7.      Exprimați-vă în scris gândurile anxioase, ca metodă de restabilire a calmului.
8.      Eliminați sau evitați pe cât posibil consumul de alcool și cofeină.
9.      Pregătiți-vă pentru culcare seara, încercând să vă creați un ritual de liniștire, în care să vă goliți mintea de grijile de peste zi, de exemplu citind o carte sau ascultând o muzică liniștitoare, la aceeași oră în fiecare seară.
10.  Împărtășiți grijile cuiva apropiat sau participați la terapie individuală sau de grup.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu